fbpx

5 Lucruri Esențiale Pe Care Trebuie Să Le Știi Înainte De A-ți Pune Un Aparat Dentar Invizibil

Aparat Dentar Invizibil

În ultimii ani, am observat o creștere semnificativă a interesului pentru soluții estetice și eficiente în ortodonție. Un trend major în acest domeniu este reprezentat de aparatele dentare invizibile, o alternativă modernă și discretă la brachetele tradiționale. Dacă te-ai gândit să îți corectezi zâmbetul, dar ești preocupat de impactul estetic pe care un aparat dentar l-ar putea avea, această opțiune ar putea fi potrivită pentru tine. În acest articol, vom analiza cinci aspecte esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a-ți pune un aparat dentar invizibil

Aparat Dentar Invizibil

1 – Ce Este Un Aparat Dentar Invizibil?

Un aparat dentar invizibil, cunoscut și sub numele de aliniator dentar, este un dispozitiv ortodontic modern care corectează poziția dinților într-un mod mai discret decât aparatele dentare tradiționale. Spre deosebire de brachetele metalice sau ceramice, aparatele dentare invizibile sunt confecționate dintr-un material plastic transparent, practic invizibil pe dinți.

Un aparat dentar invizibil este personalizat pentru fiecare pacient. Cu ajutorul tehnologiei 3D, se creează o serie de alignere (aparate dentare invizibile) care se schimbă la fiecare două săptămâni, aproximativ. Fiecare aliniator din serie este conceput astfel încât să miște dinții treptat și în mod precis către poziția dorită.

Aceste aparate sunt și removabile, ceea ce înseamnă că le poți scoate când mănânci sau te periezi pe dinți. Aceasta face din aparatul dentar invizibil o soluție foarte convenabilă și estetic plăcută pentru îmbunătățirea zâmbetului tău. În următoarele secțiuni, vom explora mai multe detalii despre acest tip de aparat dentar.

2 – Cine Este Un Candidat Potrivit Pentru Aparatul Dentar Invizibil?

Nu toate problemele ortodontice pot fi rezolvate cu aparate dentare invizibile, de aceea este important să discuți cu ortodontul tău despre opțiunile disponibile. În general, aparatele dentare invizibile sunt potrivite pentru a trata cazurile de dinți înghesuiți, spații între dinți, ocluzie incorectă (de exemplu, suprapunere sau subrapunere) și anumite tipuri de malocluzii.

Adulții și adolescenții sunt adesea candidați ideali pentru acest tip de tratament, mai ales dacă își doresc o soluție mai discretă decât aparatele dentare tradiționale. În plus, pacienții care se angajează să poarte aliniatoarele cel puțin 20-22 de ore pe zi, care au o igienă orală bună și sunt dispuși să viziteze medicul pentru controale periodice, sunt cei mai potriviți pentru această formă de tratament.

3 – Ce Beneficii Are Aparatul Dentar Invizibil?

Aparatul dentar invizibil aduce numeroase avantaje în comparație cu aparatele dentare tradiționale:

 1. Discreție: Aparatele dentare invizibile sunt aproape invizibile, ceea ce înseamnă că le poți purta fără ca cineva să observe.
 2. Confort: Nu au elemente metalice care să provoace disconfort în cavitatea bucală. Materialul moale și transparent din care sunt confecționate nu irită gingiile sau obrajii.
 3. Flexibilitate: Aparatele dentare invizibile pot fi îndepărtate pentru a mânca, a bea și pentru igiena orală zilnică, ceea ce face procesul de îngrijire al dinților mult mai ușor comparativ cu aparatele dentare tradiționale.
 4. Previzibilitate: Cu ajutorul tehnologiei 3D, pacienții pot vedea cum se vor mișca dinții pe parcursul tratamentului și cum va arăta zâmbetul lor la finalul tratamentului.
 5. Eficiență: În multe cazuri, timpul total de tratament poate fi mai scurt decât în cazul tratamentului cu brachete tradiționale.

În concluzie, aparatul dentar invizibil poate fi o opțiune excelentă pentru mulți pacienți, oferind un mod confortabil și estetic plăcut de a îmbunătăți zâmbetul. În continuare, vom explora alte aspecte importante de știut înainte de a opta pentru această soluție ortodontică.

4 – Care Sunt Limitările Și Provocările Aparatului Dentar Invizibil?

Deși aparatele dentare invizibile prezintă numeroase beneficii, există și unele limitări și provocări pe care este important să le cunoaștem înainte de a ne angaja în acest tip de tratament:

 1. Comportamentul pacientului: Tratamentul cu aparate dentare invizibile necesită o implicare activă din partea pacientului. Alineatele trebuie purtate aproximativ 20-22 de ore pe zi și trebuie îndepărtate doar la mâncat, băut și periajul dinților. Nerespectarea acestor reguli poate duce la întârzierea procesului de aliniere și la rezultate nesatisfăcătoare.
 2. Tratamentul poate fi mai lung: În unele cazuri, tratamentul cu aparate dentare invizibile poate dura mai mult decât cel cu aparate dentare tradiționale. Aceasta se datorează faptului că forța aplicată dinților este mai blândă și mai treptată.
 3. Nu sunt potrivite pentru toate cazurile: Aparatele dentare invizibile sunt ideale pentru cazurile de dinți înghesuiți, spații între dinți sau unele tipuri de malocluzii. Însă, pentru cazurile severe, pot fi recomandate alte forme de tratament ortodontic.
 4. Îngrijirea aparatului dentar: Alineatele trebuie curățate regulat, altfel pot deveni vizibile sau pot dezvolta mirosuri neplăcute. În plus, dacă alineatele sunt pierdute sau deteriorate, pot fi costisitoare de înlocuit.
 5. Costul: În unele cazuri, aparatele dentare invizibile pot fi mai costisitoare decât aparatele dentare tradiționale.

Este important să discutați cu ortodontul dumneavoastră toate aceste aspecte înainte de a alege tratamentul cu aparate dentare invizibile. În funcție de nevoile și stilul de viață personal, puteți decide împreună care este cea mai bună opțiune de tratament pentru dumneavoastră.

5 – Ce Să Aștepți Atunci Când Porți Un Aparat Dentar Invizibil?

Un aparat dentar invizibil reprezintă o soluție eficientă și discretă pentru corectarea diverselor probleme dentare. Dar cum este să porți efectiv unul?

 1. Perioada de acomodare: Deși sunt concepute pentru a fi confortabile, alineatele pot necesita o perioadă de acomodare. Inițial, s-ar putea să simțiți o anumită presiune pe dinți sau să aveți dificultăți în vorbire. Aceste inconveniente sunt, de obicei, temporare și se ameliorează după câteva zile.
 2. Higienizare: Igiena orală este foarte importantă atunci când porți un aparat dentar invizibil. Alineatele trebuie îndepărtate înainte de a mânca sau bea (cu excepția apei) și dinții trebuie periați înainte de a le reintroduce.
 3. Vizite periodice la dentist: Chiar dacă un aparat dentar invizibil vă oferă libertatea de a gestiona tratamentul în confortul casei dumneavoastră, veți avea nevoie de vizite periodice la dentist pentru a verifica progresul.
 4. Disciplina: Pentru ca tratamentul să fie eficient, alineatele trebuie purtate cel puțin 20-22 de ore pe zi. Aceasta necesită o disciplină riguroasă și un angajament față de tratament.

Consultație Gratuită

Acum că ai înțeles bazele tratamentului cu aparat dentar invizibil, ai putea fi gata să faci următorul pas. La Smile Design București, te așteptăm cu o echipă de specialiști pregătiți să îți ofere cele mai bune soluții pentru un zâmbet de invidiat. Și ce este și mai bine, prima ta consultație este gratuită!

Nu mai sta pe gânduri, contactează-ne astăzi și fă primul pas spre zâmbetul pe care ți-l dorești. Deoarece fiecare zâmbet este unic, suntem aici pentru a te ajuta să descoperi cel mai potrivit tratament pentru tine. Te așteptăm!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
×