Un zâmbet de Hollywood înseamnă, înainte de toate, dinți și gingii sănătoase.
Iată de ce atunci când vine vorba de evaluarea sănătății orale, starea gingiilor reprezintă un punct important de analiză în cadrul unei consultații la stomatologie. Netratarea problemelor de ordin parodontal poate cauza inclusiv pierderea dinților, însă terapia PRP este cea care poate veni în ajutorul pacienților care se confruntă cu probleme ale țesutului gingival printr-o procedură nouă, cu foarte multe beneficii.
Ce este terapia PRP?
PRP sau Platelet-Rich-Plasma reprezintă o plasmă bogată în trombocite în proporție de 90% și peste 40 de factori de creștere și enzime. Plasma se obține în urma procedurii de plasmolifting sau plasmafereză care presupune recoltarea într-o eprubetă a unei cantități mici de sânge de la pacient și centrifugarea acesteia cu scopul de separare a plasmei de celelalte celule sanguine. Ulterior, aceasta este injectată în țesutul gingival afectat de către medicul specialist.

Terapia PRP poate avea efecte adverse?
Pacienții care suferă de afecțiuni gingivale se pot prezenta în cabinetul de stomatologie pentru efectuarea terapiei PRP cu certitudinea că această procedură nu presupune nici un risc pentru ei. Acest tratament este minim-invaziv și se bazează pe o substanță obținută din propriul organism al pacientului, așadar reacțiile de respingere a acesteia sau riscul de suprainfectare nu există.
Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul terapiei PRP?
„Terapia PRP poate fi utilizată cu încredere pentru vindecarea bolilor parodontale și aici ne referim la parodontita marginală cronică generalizată/ localizata de gradul 1/2/3, gingivite, dar și la periimplantită sau alveolită postextracțională. De asemenea, datorită efectelor sale benefice asupra țesuturilor, plasma bogată în trombocite mai poate fi utilizată și în proceduri chirurgicale precum inserarea implanturilor, sinus-lifting, extracții dentare sau adiții osoase. În astfel de situații, se merge pe terapia PRF (Platelet-Rich-Fibrin) sub formă de membrane de vindecare pentru zona gingivală afectată.”, precizează Dr. Ayman Abboud, medic specialist chirurgie orală și implantologie – Smile Design.
Ce beneficii poate avea terapia cu plasmă bogată în trombocite?
“Terapia PRP poate contribui la redobândirea unui status parodontal pozitiv, ceea ce înseamnă că în primul rând pacienții vor scăpa de sângerările gingivale. Printre beneficiile sale se numără vindecarea accelerată a țesutului gingival afectat, regenerarea tisulară și creșterea vascularizației țesuturilor. Totodată, datorită faptului că plasma conține și factori antiinflamatori, injectarea acesteia poate contribui la reducerea edemului postoperator. Pacienții mai trebuie să știe că odată cu efectuarea acestei proceduri ei se vor putea bucura atât de tratarea și oprirea evoluției parodontiului marginal, cât și de activarea imunității locale.”, conchide Dr. Ayman Abboud.