Parodontoza, boala dinților sănătoși: cum o prevenim și cum o tratăm?

Afecțiunile gingivale trecute cu vederea inițial și agravate odată cu trecerea timpului sunt cele care îndeamnă tot mai mulți pacienți să își facă o programare la stomatologie.

Chiar dacă boala inflamatorie a gingiei nu debutează cu afecțiuni precum caria dentară, netratarea ei poate duce inclusiv la pierderea dinților sănătoși.

Mulți dintre pacienții care calcă pragul clinicii noastre rămân surprinși să descopere că pot suferi de probleme gingivale grave chiar dacă nu se confruntă cu simptome extrem de supărătoare. Tocmai de aceea, noi alegem mereu să îi informăm despre această boală a dinților sănătoși – parodontoza și îi încurajăm să își facă o programare la stomatologie imediat ce remarcă schimbări la țesutul gingival.”, precizează Dr. Ayman Abboud, medic specialist chirurgie orală și implantologie – Smile Design.

Smile Design

Pe cât de grave pot fi repercursiunile parodontezei netratată la timp, pe atât de simple și la îndemâna oricui sunt metodele de prevenire a bolilor gingivale: perierea corectă a dinților de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare pentru curățarea spațiilor interproximale de resturile alimentare, a apei de gură și curățarea feței dorsale a limbii. Toți acești pași pot asigura o igienă dentară optimă și pot preveni depunerea plăcii dentare.

Pacienții trebuie să știe că menținerea cu rigurozitate a igienei dentare este foarte importantă, însă cu toate acestea la anumite intervale de timp este indicat să apeleze și la igienizările profesionale pe care le realizăm în cabinetul stomatologic pentru că doar în acest fel se poate îndepărta tartrul acumulat. În caz contrar, tartrul neeliminat va duce în primul rând la apariția inflamației gingivale (gingivita) și ulterior, la retracția gingivală.”, conchide Dr. Ayman Abboud.

Sângerările gingivale apărute în urma periajului dentar sunt semnele cele mai frecvente ale gingivitei, iar pacienții nu ar trebui să le ignore. Netratarea gingivitei conduce la apariția parodontitei, al doilea stadiu de evoluție a bolii parodontale, caracterizat de inflamările gingiilor și pierderea suportului osos din jurul dinților.

Smile Design

Medicii stomatologi specialiști în parodontologie din cadrul Smile Design atrag atenția asupra faptului că vârsta nu este un criteriu pentru apariția parodontitei. În cazul multor persoane tinere au fost remarcate forme foarte agresive ale acestei afecțiuni gingivale, iar tratarea acestora poate fi realizată doar sub stricta supraveghere a parodontologului.

În funcție de situația fiecărui pacient, acesta va stabili cea mai eficientă măsură de tratament (detartraj și chiuretaj subgingival/ drenaj abces parodontal/ tratament parodontal în câmp deschis/ tratament Emdogain/ aplicarea pastei cu antibiotic și antiinflamator/ chirurgie parodontala regenerativă) și se va asigura de monitorizarea evoluției afecțiunii pe termen îndelungat, nu doar până în momentul în care se va remarca stagnarea acesteia.



WhatsApp