Bruxismul, scrâșnitul involuntar din dinți: cauze și tratament

Scrâșnitul dinților în mod involuntar este de cele mai multe ori consecința care se resimte la nivelul aparatului dento-maxilar în urma unui stil de viață agitat și stresant. Definit de către medicii stomatologi prin strângerea și frecarea involuntară a dinților celor două arcade atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, bruxismul este parafuncția care poate fi întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Astfel, pacienții nu trebuie să ignore contracțiile automate ale maxilarului, mai mult decât atât, imediat ce le sesizează, aceștia sunt sfătuiți să își facă o programare la cabinetul de stomatologie pentru stabilirea unui tratament și prevenirea apariției unor complicații dentare serioase înainte de amplificarea simptomatologiei în timp.
Dr. Ayman Abboud, trage un semnal de alarmă cu privire la primele semne ale bruxismului care nu trebuie ignorate:

“Categoric nervozitatea, stresul și agitația unui stil de viață dinamic pot declanșa manifestarea încleștărilor involuntare ale dinților, însă pacienții nu trebuie să interpreteze aceste semne ca o reacție normală a organismului la stres. Această tulburare a mișcărilor stereotipice poate conduce în timp la apariția unor modificări patologice la nivelul cavității orale, a musculaturii periorale și a articulației temporo-mandibulare precum uzura dentară, fisurile și sensibilitatea de la nivelul dinților.”, precizează Dr. Aymann Abboud, medic specialist chirurgie orală și implantologie – Smile Design.

Specialiștii consideră că există o legătură strânsă între apariția bruxismului și factorii psiho-comportamentali, motiv pentru care inclusiv cei care au un zâmbet de Hollywood se pot confrunta la un moment dat, pe bază de stres, cu semnele specifice ale acestei parafuncții – încleștările involuntare ale maxilarelor.

Chiar dacă pentru bruxism nu există un tratament universal valabil pentru toți pacienții, în cabinetul de stomatologie, imediat după realizarea anamnezei, a examinării dentare și a examenelor complementare, medicul stomatolog poate identifica cea mai bună formă de tratament pentru fiecare pacient în parte: purtarea unei gutiere pentru reechilibrarea ocluzală, realizarea unor șlefuiri selective pentru echilibrarea ocluzală, prescrierea unor medicamente pentru calmarea simptomelor sau administrarea de relaxanți musculari, injecții cu botox.
Indiferent de tipul de tratament abordat în urma vizitei în cabinetul de stomatologie, scopul acestuia este de a întrerupe mecanismul neuromuscular patologic autogen, de a scădea hiperactivitatea mușchilor masticatori și de a reducere consecințele negative de la nivelul cavității bucale, a musculaturii, a articulației temporo-mandibulare.

De asemenea, pacienții trebuie să știe că doar prin intermediul vizitelor regulate la stomatologie pot preveni și trata în mod corect bruxismul, această parafuncție a aparatului dento-maxilar ale cărei cauze diferă la fiecare caz în parte.


WhatsApp