Aparat dentar fix sau aparat dentar mobil – ce alegem pentru corectarea problemelor ortodontice?

Drumul spre un zâmbet de Hollywood poate fi adesea o provocare pentru pacienții care se confruntă cu diverse probleme ortodontice. Fie că vorbim despre dinți cu spațieri sau tulburări de ocluzie, cunoscute sub denumirea de mușcături incorecte, în ambele situații, după efectuarea consultației de către medicul specialist, se impune luarea unei decizii importante: ce aparat dentar alegem?

În funcție de problema existentă, dar și de preferințele pacientului, specialiștii în ortodonție din cadrul Smile Design by Dr. Abboud, cea mai inovativă clinică de stomatologie, vor analiza opțiunile existente și îi vor oferi pacientului consilierea necesară pentru a lua cea mai convenibilă decizie pentru obținerea unui zâmbet frumos și sănătos.

Aparat dentar fix sau aparat dentar mobil – cum alegem?

Ai fi confortabil cu ideea de a purta un aparat dentar fix?

Format din 4 componente: bracket-uri (se aplică pe incisivi, canini, premolari), tubușoare, arcuri și ligaturi, aparatul dentar fix am putea spune că reprezintă cea mai clasică variantă pentru remedierea problemelor ortodontice. Fiind aplicabil atât pe fața vizibilă a dinților, cât și pe cea din spate, și având opțiuni multiple de bracket-uri – confecționate din metal, ceramică sau safir, acest aparat dentar poate fi personalizat de către pacient atât din punct de vedere estetic (acesta poate să-și aleagă culoarea bracket-urilor), cât și din punctul de vedere al poziției sale (pe exteriorul/spatele dinților). Purtarea unui aparat dentar fix, conform indicațiilor primite de la medicul ortodont, îi oferă pacientului certitudinea că obținerea unui zâmbet impecabil este un obiectiv tangibil.

Care sunt situațiile în care se poate opta pentru un aparat dentar mobil?

În cazul adulților, anomaliile ortodontice mai puțin grave permit alegerea purtării unui aparat dentar mobil compus din două componente acrilice unite printr-un croșet și un șurub metalic. De asemenea, acest tip de aparat dentar se utilizează frecvent și în cazul copiilor. Fiind mobil, acesta poate fi aplicat și îndepărtat cu mare ușurință de către pacient. Acest aspect poate fi considerat de multe persoane un mare avantaj atât pentru confortul lor, cât și pentru menținerea unei igiene dentare propice. În schimb, medicii specialiști atrag atenția pacienților asupra faptului că mobilitatea acestui aparat dentar nu ar trebui să influențeze respectarea in totalitate a schemei de tratament, ceea ce înseamnă că purtătorii aparatului nu ar trebui să abuzeze de opțiunea de îndepărtare a acestuia.

Există opțiunea unui aparat dentar invizibil?

Tehnologia avansată de imagistică 3D permite crearea gutierelor/alignerelor transparente, customizate pe arcadele dentare ale pacienților care își doresc să poarte cel mai estetic tip de aparat dentar: Invisalign – mobil și invizibil.

Rezolvarea problemelor ortodontice cu ajutorul acestui tip de aparat dentar presupune schimbarea periodică a setului de gutiere. În acest fel, dinții vor fi deplasați într-un mod etapizat către poziția proiectată de medic. Invisalign reprezintă cea mai actuală variantă de aparat dentar și promite să le ofere pacienților rezultatele pe care și le doresc, fără să le afecteze viața socio-profesională.

Pe lângă obținerea unui zâmbet de Hollywood, printre beneficiile purtării aparatului dentar, indiferent de tipul acestuia, se numără și îmbunătățirea simetriei faciale și prevenirea atât a afecțiunilor parodontale, cât și a leziunilor carioase, aspecte esențiale pentru menținerea zâmbetului sănătos pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată.WhatsApp